Copyright © Welcome to Hood's Hanok
Design by Dzignine
Friday, October 9, 2009

Kobau oh Kobau..


Kerbau oh kerbau, kenape engko kurus? tapi dalam citer nih, kobau nyer gomoks.. ala2 tuan dia, heheh..

Makanya pada arini, kita teruskan dgn citer makan kita. Kita nyembang pasal perihal ketupat. Akak ni nk kata expert tu idakle, tp terer la gak nganyam. pejam mata pn mmg x bole.. tapi bole la wat ketupat ratus, ketupat bawang, ketupat sate & yg akak prasan spesel ialah ketupat kerebau. ilmu menganyam nih (chewah..) telah diperturunkn oleh abang akak yg sulong yg mana beliau pula telah menerimanya dari arwah atok belah ayah kitorang (orang kole slangor tu..) abang akak tu mmg sifu bab nganyam, slalu masuk pertandingan (menang ke idak, wallahualam..) cakap je ketupat apa nak - ketupat jantung, buah pinggang, arnab, pokemon.. sumer dia x bole buat.. hehe. tapi ketupat kebau ni, mmg we all bedua je yg ada copyright (dlm family we all la..) adek bradek lain tau gak nganyam, tp ketupat bese je. kira intermediate level la derang tu.. (huhu, prasan..)

walaupn buat ketupat ni setaun skali, tp so far dah 5-6 taun x penah miss buat i.e. x dilupakan, paling x, adela sekor dua tuk dikorbankn. nk watnye pn idokle susah beno.. cuma dia perlukan 4 daun & nk gune daun yg agak panjang.

taun ni nyer daun (bese beli kat pasar seksen 6 tu je) x brape elok. manyak yg kontot2, pokok kelapa bantut kot.. so, akak buat 2 eko je la, nk lps gian. ari jumaat dah siap anyam, ari sabtu rebus.

kebau tgh berenang-renang di tepian..


tgh enjoy jacuzzi..

ni lah kobau 2 eko tu.. anak akak kata kucing..



kobau-kobau tu akak isikkan beras, so jadik ketupat nasik. walaubagaimanapun, permintaan tuk ketupat pulut pn agak tinggi, jadik sparuh kitorang isik pulut la..


10 ngomelan:

ashie023 says:
at: October 9, 2009 at 11:56 AM said...

aduhlah hai..cute nye ketupat nih...hahhaha..pes time ambe tgk ketupat cengini...terer hang eh..ngayam ketupat kobau..syabas!!!
tolonglah ajor aku..

ruha says:
at: October 9, 2009 at 1:08 PM said...

gambo last tu cam kuah tuk kuih badak berendam so bg name ketupat ni kerbau berendamlah , ok tak?

waiem says:
at: October 9, 2009 at 2:34 PM said...

wah kobau pon ada ketupat ek? comey2...yg bawah tu kobau masak lemak pe?

hood says:
at: October 9, 2009 at 2:37 PM said...

ok, tp masaelah nyer, xde kobau dlm tu.. kobau dah lari, lupe nk tmbt.. heheh

hood says:
at: October 9, 2009 at 2:40 PM said...

sori ek, td tu jwpn tuk ruha..

ashie, mu nk nuntut bole, tp bese la kene ada pengeras. kalu x buah keras, mu kene bwk aku gi jumpa hwanhee cukup ler.. akak x mtk banyak pung..

hood says:
at: October 9, 2009 at 2:41 PM said...

waiem, yg bwh tu ketupat yg bukan kobau. isik pulut, pastu rebus dlm santan smpai santan tu pekat & kering.. manyak syok wa cakap luuu..

Ummi says:
at: October 13, 2009 at 1:57 PM said...

Hood, comel giler ketupat kerbau nie, tak penah ummi tgk, buat kelas ngajor kwn2 semua.. tergelak sorang2 tgk kerbau berjacuzzi...

Ummi says:
at: October 13, 2009 at 1:57 PM said...
This comment has been removed by the author.
xXrucciXx says:
at: October 13, 2009 at 3:23 PM said...

comel plak tgk ketupat ghupe gini...

hood says:
at: October 13, 2009 at 4:26 PM said...

haha.. ketupat kobau ni mmg tredmak den..