Copyright © Welcome to Hood's Hanok
Design by Dzignine
Friday, September 21, 2012

Churros..

Assalamualaikum & salam jumaat.. 

lama lah plak tak bersiaran.. :P  nak kata bizi sesangat idak juga, tp mood nk mengarang & menaip tu agak kureng la.. hmm.. tapi demi memenuhi permintaan member akak sorang nih, dia nak resepi churros setelah akak menepek gambo kueh tu kt fesbuk aritu.  

ni la kuih yg bernama churros tu..

So, apakah menatang churros nih?  mengikut kajian yg akak jalankan, churros ni berasal dari Sepanyol, ala2 mcm donat kita..  resepi asasnyer menggunakan  choux pastry iaitu resepi asas tuk buat cream puff.  beze nyer, cream puff dibakar lam aben sementara churros plak digoreng..

akak terserempak ngn mende alah churros ni kt email dlm 2 minggu lepas bila site yg suka bg diskaun tu email kt akak, tak ingat site mana - groupon ke living social ke dealmates atau yg sewaktu dgn nyer (banyak sgt yg akak subscribe x hengat dunia soping, heheh)  tapi yg akak ingat, fotonyer sungguh menggiurkan smpai akak tergoda.. ianya pn terus mengimbaukan akak kepada kenangan memakan kueh yg seakan-akan churros ini suatu ketika dahulu.. apalgi, akak terus gugel resipi.. 

ada banyak resipi akak jumpe kt intenet, so akak combine antara 2 resipi ini.  yg pertama dari allrecipes & yg keduanya dari makcik laura jiran sebelah umah masa dok kt italy dulu.. (hahaha.. brangan x kasik chan..)

maka untuk menghasilkan churros seperti gambo yg di atas, inilah resepinyer:
  • 1 cawan air
  • 2 1/2 sudu besar gula (akak kurangkn jadik 2 sudu je)
  • 1/2 sudu teh garam
  • 2 sudu besar minyak (akak guna 1/4 ketul butter + sket minyak jagung)
  • 1 cawan tepung
  • 1/2 sudu teh esen vanilla
  • 1 biji telur
  • minyak untuk menggoreng (kalau boleh deep-fry)
  • gula aising untuk tabur atas kueh bila dh digoreng
  1. masukkan air, gula, garam & minyak dalam periuk.  masak atas api sederhana sampai air mendidih. padamkn api. masukkan esen vanilla.
  2. tonggengkan kesemua tepung & kacau hingga tepung bergaul mesra dan serasi dengan campuran air & minyak tadi.
  3. last skali masukkan telur & godek lagi smpai adunan tu sebati
  4. masukkan adunan dalam piping beg dengan nozel star atau closed star yg saiz medium.  akak dh try guna acuan buat kueh semprit bunga tu tp gedebab benor lak jadiknyer, tp terpulang la ikut selera memasing.  paipkan adunan ke dalam minyak yg panas, goreng sampai masak atau berwarna perang
  5. toskan, golekkan atau sprinkle dengan gula aising.  masa kat Mekah dulu, akak penah mkn kueh yg rupe cenggini tapi disira dgn air gula, pn sodap..
nota agak penting: kalau guna piping beg tu pastikan sekurang-kurang nyer dua lapis beg, sbb adunan ni agak keras & padat, silap2 tersembul pecah plastik piping tu..

akak tengok kt intenet la ni ada mcm2 pesen churros.. ada yg disumbat dgn krim, & ada yg dicicah ngn segala mcm sos..
yg ini akak amek gambo dari foodstreet, katanya ada Churros Royale kt low yat.  mengamcam jugak.. (jauh beze ngn yg akak punyer kekeke..)  akak belum khatam lg nk buat yg bersumbat cenggini, so kalau ada chan nnti nk pegi kedai ni je la beli.. hehe
tapi kalau yg basic tu, sonang yo nk buek eh.. kompem sodap insyaAllah.. alhamdulillah churros yg akak buek aritu pon sokojap yo licin.. anak2 pon gumbira menikmatinya.. huhu..

orait, sekian dulu.. moga kita diberi umor yg panjang beserta kesihatan yg baik, dapatlah kita bertemu di lain masa lagi ianya pn adoi.. cau cin cau!!

4 ngomelan:

waiem says:
at: October 9, 2012 at 10:53 AM said...

Agak2 makan ni bole kurus banyak tak? Hehe

hood says:
at: October 11, 2012 at 10:25 AM said...

ermm.. bole jer kot.. hehe..

eencyweency says:
at: October 17, 2012 at 3:22 PM said...

hai kak hood!teringin gak nak rase churros ni..xpenah rase..pos la sket kat sy..hehe

Dewi Aja says:
at: January 27, 2017 at 5:36 PM said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website kami http://kbagi.com/ atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)