Copyright © Welcome to Hood's Hanok
Design by Dzignine
Tuesday, November 17, 2009

Minggu yang tak brape mengebeskan..

Salam..

minggu yg baru lepas ni agak hambar rasanya.. nk apdet blog pn xde selera. yg ada, selera makan je la.. kali ni akak nk salahkan tender, hehe suke2 ati je nk salahkn mende alah tu. tapi di sebabkn tender yg menyusahkn idup akak pada minggu lepas tu la, serba serbi jadi x kene. walaubagaimanapon mandi tetap basah, makan pon kenyang, tido je la agak kureng lena, tp tu mmg bese la sbb branak kecik (baby akak tu mmg slalu meragam malam).

Akak tenshen ngn tender tu sbb dia lam sam. Nape la kiu es konsalten tu pemalas sgt nk kira kuantiti, pastu yg men kon ni pon satu, tau tender tu nk tutup bila, bg la awal2 kt sab kon kalu nk soh kuot. adeke 2 ari je bg mase..? x pasal2 ari sabtu akak kene kijer. dah la sengsowang jek kt opis.. lagi satu feras, sbb akak ter'mis' kenduri kawen anak kazen akak. feras sbb bila balik, mommy akak citer sedap makan kt kenduri tuh.. uwaaa.. sebbek masa balik umah lam kul 3.30 ptg tu, adenda yg terchenta dah siap masak lauk ayam sambal berkicap. pergh..!! walaupon pedas tapi mmg sodap, hingga menjilap siku.. tambahan plak tgh lapo bebeno.. sampai x ingat langsung nk senep gambo. tapi lebeh kureng cenggini la ghupe ayam yg adek akak masak tuh.. (bahan hiasan tak disertakan..)

gambo kt atas ni, akak kidnep kt resipi.net ada resipi skali.. sori ye maklang, mekaseh sbb tunjuk gambo.. tapi tak dpt dipastikan samade ni ke resepi yg digunakan dek adenda akak tuh sbb x nyempat pn nk csi dia.

since dah citer pasal makan, akak truskan dengan alkisah ciskek. mase bulan posse tuari, akak rajin menyerfing blog2 & fotopej pasal makanan (skang pon rajin.. infek kalu psl makan, bebila pon rajin..) eniwei, terjumpe kt fotopej mamafami pasal ciskek nih. nmpk alahai sedapnyer.. b4 dis akak & kids suke beli butter ciskek kt kedai Chocolate Nice kt subang perdana. memang gebu wacakap lu.. segebu pipi akak ni ha.. kekeke prasan. kengkononnyer nk cuba wat sendiri ler sbb tgk resepi cam senang jek. Akak pon branikan dirik beli krim cis kt tesco. bulan posse pon dah lama abis, raya posse pon dah nk masuk raya aji.. krim cis tu teperap jek kt lam petisejuk. las2, 2 minggu lepas akak pon terjah je la cube buat.

ni la ghupe ciskek yg baru klua aben. huduh mak ai.. pastu x brape naik la plak, kot acuan kek nyer besau sgt..

Bila dah betul2 sejuk baru kluakan dari bekas & akak telangkupkn atas pinggan bulat..

rasanyer mmg la rasa ciskek. tapi xde langsung iras cam yg mamafami buat, heheh.. nk buat tu mmg ler x brape susah, cuma teknik kot x brape betol. almaklumler dengan prinsip akak yg hantam sajala nih..


walaupon cenggitu, x sampai satu malam, dah tinggal 1/3, ok la gak kan (nk sedapkn ati sendiri..)
tapi akak rasa, kalu lps nih nk makan ciskek, beli je la kt kedai yg dah kompem sedap, x kosse akak nk wat lagi la..

8 ngomelan:

Unknown says:
at: November 17, 2009 at 5:08 PM said...

ambe pong dah ske masak pedas2..sebab bile makan nasik ngan lauk pedas ditambah plak ngan kopi panas2 ..alala..best nyeeee...

ari tuh ambe goreng udang letak 13 biji lada jarum..mau terbakar otak aku..wakakkaka

HuRuL_AiNi says:
at: November 17, 2009 at 10:56 PM said...

ngeh3...ambe suka buat kuih dr masak biasa..sebab kuih buat setahun skali je (raya), pastu prinsip main hentam letak je...hahaha (kompom malas memasak ni...hahaha)...
tp ciskek x penah buat lg....biasa buat kek lapis je kalau raya...hehe

neway, sesi berkenalan...hehe...
kak hood QS bg pihak konsulten ke contractor? mcm contractor je...huhu

ambe skarang pun tgh nak prepare contract drawing...minggu lepas lg QS dh minta drawing detail semua, ada lagi outstanding...terpaksa la minggu ni sambung kerja dok opis sampai ke malam...huhuhu

neway, cayo2 unnie...biasa la time projek mula..menggila la kerja...hehee

hood says:
at: November 18, 2009 at 10:51 AM said...

ashie, akak dedolu mmg suke pedas, tp tatau nape sjk kebelakangan nih, cam xleh gi kalu pedas2 sgt. agak eh sbb dah tue.. (br sedar)

hood says:
at: November 18, 2009 at 10:56 AM said...

hehe.. ghupenyer hurul ni lebeh kureng akak ler - hantam sajala.. nama pn lebeh kureng..

akak mmg keje ngn kontraktor. mmg x kosse nk keje ngn consultant. b4 dis ngn building main con, so cover almost everything. now ngn kontraktor wat infra. insyaAllah bulan depan lak stat keje ngn kontraktor wat lenskep

akak ingat nk berenti dah jadik qs nih, tenshen bila taim tender. tp pakwe akak belum nk minang, kalu dak bole berenti keje dah.. heheh

HuRuL_AiNi says:
at: November 18, 2009 at 2:10 PM said...

ngeh3...byk la boleh blajar ngan kak hood ni...hehehehe....

ambe baru setahun mula kerja...semua pun baru lg...hehehe

hood says:
at: November 18, 2009 at 2:14 PM said...

nk blaja..? boley.. ckp je nk blaja apa, tp belum tentu akak tau.. kekeke

ye la mude belie lagi mu nih.. xpe, seslo blaja

ruha says:
at: November 18, 2009 at 2:43 PM said...

waa chesecake i like.

Unknown says:
at: November 25, 2009 at 2:32 PM said...

waiseh..resepi ayam kicap berlado tu saya bantai je ikut suka ati saya yg suka nih...takde berkaitan dgn maklang atau makteh atau mak2 yg sewaktu dgnnya...hehe