Copyright © Welcome to Hood's Hanok
Design by Dzignine
Thursday, June 14, 2012

Mana satu idaman qolbu..?

Assalam.. (mommy's feberet word bila melatah.. hehe)

pekaba adenda sumer.. lama gak senyap kn? hehe.. kengkunun bila restart beloging aritu cam nk menten apdet blog slalu, tapi apakan daya.. bizi sokmo..

tapi arini teringin plak nk apdet, & nmpknyer ada kesempatan disini alhamdulillah..

kali ni akak nak citer psl hengpong la plak.  skang ni trend kebanyakan orang pakai hp semat or telefon bimbit pintar. & rata2 akak  nengok jenama yg femes & jadik pilihan ialah aifon, blekberi, samsong & eshtisi.
personally, nokia ngn sony dh x pandang sgt la.. mtk mahap la eh..

skarang ni akak guna blekberi bold 9780. dah setahun lebih pakai.. kira sgt puashati la.. akak beli melalui maxis, kontrek 2 tahun.  masa beli tu harga nya lebih kurang RM1,500 ngn pakej BIS RM55/sebulan.  kalau campo pakej untuk panggilan, akak kene bayo RM105 la sebulan.  ok la.. lg pun masa tu mmg kemaruk sgt nk pakai blekberi ni sbb nk senang nk bbm ngn ehem2.. kekeke..

tapi mmg sempoi la pakai sematfon nih.  senang nk bukak email bebila masa, akses tenet pn cepat je.. cam penah skali tu akak nk redeem groupon voucher.  skali telupa nk bwk yang printed copy daa.. pastu tringat ada voucher kt email.  akak trus bukak email & tunjuk kat amoi tu, boleh jek..  woohoo.. amoi tu pn impress.. :P 

fas fowed hingga 2-3 minggu lepas.  kakak kesayangan ambe telah megambik keputusan membeli samsung note setelah dirachun oleh beberapa orang yg tertentu.. ahakss..  setelah di'tesdraif' beberapa ketika, kompem la kakak ambe beli.  2 bijik skali tu, kaler itam tuk hasbeng nyer & kaler putih tuk diriknyer sendiri..  ambe yg jadik peneman tatkala pembelian dibuat itu pn menelan air liur disebabkan ke'chun'an telepon bimbit tersebut.. huhu..  jadi apakah signifikan nyer bila kakak ambe membeli henpon baru?  heheh.. ekcheli, masa kt kedai tu lagi, ambe & adik ambe telah melakukan perbincangan.  memandangkan kakak ambe dh ada henpon baru, makanyer blekberi torch yang baru 3 bulan tu akan diperturunkan kepada ambe, bb bold ambe plak akan dipaskan kepada adik ambe yang pakai bb curve, & bb curve itu plak akan diserahkan pada anak sedare ambe, syafiqah.. muahaha..  
so, setelah selesai majlis penyerahan & pindah milik, ambe pn mula la guna bb torch 9860. walaupn penah guna bb sebelum ni & sgt bepuas ati, tp akak sgt kuciwa dgn bb torch neh..  mmg la screen dia beso dari bb bold, tp features nyer yg lain agak mendisappointedkn akak.  antaranya ciri sms yg akan menukar diriknyer menjadi mms secara otomatik.  telampau semat la plak..  masalah mms ni sgt membengangkan sbb pertamanya, kos mms lebih mahal dari sms.  keduanya, x sumer henpon boleh otomatik bukak mms esp henpon yg cokia sket or mana2 fon yg belum dikonfigurasikan utk menerima mms..  smpai kengkawan akak slalu tanya, amende mms ko anta neh? padahal akak sms ayat sebaris ngn 2-3 patah perkataan jek.. hampeh betul.. lagi satu faktor yg membuat akak rasa agak fedap ngn torch ni ialah sbb dia menggunakan kekdah touchscreen semata.. taula kan tgk jari jemari akak yg chubbys neh.. bila nk menaip tu.. alahai.. asek la tetekan hurup2 yg x sepatutnyer.. nk guna sebelah tangan lagi la susah.. akhirnya, akak pn x kose lah nk layan torch neh.  so akak tepakse memburukkn siku yg gebus ini dgn meminta jasa baik adik akak untuk memulangkan bb bold akak itu.  lege rasanya bila dpt balik.. lagi pn, adik dah bese pakai touch screen fon sbb dia mmg dah lama pakai htc desire hd tuh.  walaupn screen bb bold ni tidak sebesar mana, tapi akak puas hati & hepi.. sehinggalah..

keluarla plak samsung baru.. samsung galaxy SIII.. pergh..  baca review nyer, rata2 mmg memuji..  & akak pon tergoda u..  harganya bole tahan.. tapi stended la henpon baru klua kan..  tengokla dalam 4-5 bulan lagi kot harga dia turun sket ke kan.. heheh..  samsung SII pn ok.. sambil2 tu akak jeling2 jugak kt aifon 4s.. bukan apa, sebelum ni mmg tak brape terpikat sgt kt aifon, tatau nape..  tp.. baru2 ni, cam ada chan nk dapat je.. hehehe... mtk2 betul la.. semoga jadik kenyataan.. amiiin..  
so, hingga ketemu lagi..
mana satu idaman qolbu..? :D

2 ngomelan:

waiem says:
at: June 15, 2012 at 10:10 AM said...

Ambe belom reti lagi bersemat fon nih. Betapa tak sematnya ambe...*sedey*

hood says:
at: June 20, 2012 at 1:51 PM said...

x semat xper.. janji chun..!! hehe..