Copyright © Welcome to Hood's Hanok
Design by Dzignine
Friday, June 22, 2012

Resipi Kek Beledu Red Riding Hood

Assalamualaikum dan salam jumaat yorobun!

Alhamdulillah kita dapat bertemu lagi.. syukur kita diberi kesihatan & panjang umur yang membolehkan kita bangun hari ni & meneruskan hidup.. semoga kita semua sentiasa diberi perlindungan & nikmat yang berpanjangan oleh Allah s.w.t. hendaknya.. & menjadi orang yg bersyukur.. amiin..

Tajuk kita hari ni ialah makan & makan lagi.. yeay.. Ekcheli sumernyer berkaitan dengan permintaan anak akak si Danish tu.  hari ni akak kene amek half day sbb nk pi amik repot kad dia nnti ptg.  Akak pelik gak sbb xde terima pape surat pn dari cikgu (or mebi Danish ada bg cume akak je yg x prasan.. hmm..)  anyways, akak dh apply imijensi lif td dari boss & alhamdulillah boss dh approve.  Lanjutan dari kes amik repot kad tu sebenornyer ialah mejelis sambutan hari jadi kt kelas Danish lepas sesi repot-merepot itu tamat.  Anak akak yg bertuah tu baru imfom hari rabu baru ni.. & anak akak yg bertuah tu pn siap request nak red velvet cupcake.. siap cakap "Mama, Nish dah buat list.. nak red velvet cupcakes, nak party poppers yg tarik meletop tu, bla bla bla.."  sabau je la..

Tapi demi memenuhi keinginan anakanda terchenta, akak pn dengan pantasnyer memulakan aksi persediaan yg sepatutnyer.  bila dapat tahu masa hari rabu tu, malam tu jugak akak trus kluakan butter & telur (tuk biarkan bahan2 ni pada room temperature).  Sebelum ni mmg dah bnyk kali gak la buat RVC bila ada orang order dan setakat ni dalam bnyk2 resipi yang akak jumpe & guna-pakai, akak rasa selesa ngn resipi dari website joy of baking.  siap dgn bidio tu yg senang hehe..  so, sesape  yg tringin nk buat sendiri RVC ni, bole rujuk kt makcik stephanie tu..

Untuk kali ni, akak dabelkan resipi & gunakan souffle cup kecik (1 1/2 oz nyer size x salah akak) yg mmg ade je stok kt umah, so dapatlah dalam 53 ketul.  Resipi cara akak cenggini:

Red Velvet Cupcakes:
250 gram tepung kek/superfine (akak campo ngn tepung gandum bese je sbb tepung kek x cukup)
1/2 camca teh baking powder
1/2 camca teh garam (taruk sket je sbb pakai salted butter, x taruk pn xpe)
2 sudu beso serbuk koko (akak guna yg imported nyer)
Setengah ketul (125gm) buttercup (biar kt suhu bilik)
280 gram gula
2 biji telur (saiz A tp cam x beso mana pn..)
1 camca vanilla (kalau boleh pure vanilla essence sbb bau & rasa dia mmg chun!)
1 cawan buttermilk (akak guna cawan penyukat, tuang 1 sudu beso cuka apple baru tuang susu segar/cair, biar dalam 20 minit)
2 sudu beso pewarna merah (kalau boleh jgn guna pewarna cochineal tu sbb kaler x chantek, jadik cam cekelat jek, x nmpk merah pn..)
1 camca teh cuka apple
1 camca teh baking soda

resepi aising pn akak guna ikut arahan makcik stephanie jawaski tu.. (orang jawa rupenyer dia..)

Cara2 nak buat nyer sila lah refer kt bidio nih:



Ni kaler merah yg sepatutnyer, tp dek kerana pewarna merah sudah kehabisanullazi..

 terpakse la akak guna pewarna cochineal.. jadik gelap gulita semacam..

& ni la hasil dari resipi yg telah diadaptasikan oleh akak.. rasanyer still sedap.. (cam bese, sendiri puji.. heheh) bak kata pepatah, indah rasa dari rupe.. especially bila lps baru klua oben.. huhu..

yang ni bila dah siap dikotakkan & direbenkan..

ok lah, sekian dulu.. moga dapat kita berjumpe lagi.. coba jangan x coba..! annyeong!

4 ngomelan:

waiem says:
at: June 22, 2012 at 3:40 PM said...

Mmg teringin nak try test wat kek ni...tunggu semuanya kembali ke asal...hehehe

hood says:
at: June 27, 2012 at 11:12 AM said...

xper.. wat masa ni psg niat jek dulu pn cukup.. kekeke

ruha
at: June 28, 2012 at 9:49 AM said...

wah sedapnya yum yum

hood says:
at: July 3, 2012 at 4:38 PM said...

memang sedap.. mekaceh.. hehe